5 producten voor mondverzorging

bacteriën in mond
Zoveel bacteriën zitten er in jouw mond!
14 maart 2019
bijzondere gebitten
De 5 meest bijzondere gebitten van de wereld
29 maart 2019

5 producten voor mondverzorging

mondverzorging

Een frisse stralende lach?

Mondverzorging is uitermate belangrijk. Een frisse stralende lach krijg je door je mond goed te verzorgen. Tandenpoetsen alleen is niet voldoende. Er komt meer bij kijken om je mond gezond te houden. Welke producten zijn er zoal voor een goede mondverzorging? Daarom lees je hieronder meer informatie over 5 producten voor een goede mondverzorging!

Tandenborstels

Tandenborstel

Is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone handtandenborstel? Het antwoord hierop is; Ja! Dit is wetenschappelijk bewezen. Door gebruik te maken van een elektrische tandenborstel maak je het tandvlees gezonder en verwijder je grondiger de tandplak. Een elektrische tandenborstel is in het bezit van de juiste poets bewegingen. Wanneer je met een handtandenborstel je tanden poets moet jezelf deze bewegingen goed maken. Vergeet daarbij niet om de achterkant van je tanden te poetsen en ga goed langs de onderkant van je tanden tegen het tandvlees aan.
Een goede handtandenborstel kun je uiteraard ook gebruiken. Poets minsten 2 minuten lang je tanden. De kop van de tandenborstel zet je schuin tegen je tanden aan, vanuit het tandvlees waar de tanden of kiezen beginnen. Druk niet te hard met je tandenborstel tijdens het poetsen. Ga je tanden en kiezen allemaal grondig langs en neem daar voldoende tijd voor. Bij elektrische tandenborstels zit doorgaans een poetsdruksensor ingebouwd. Bij een handtandenborstel moet je er op letten dat deze geen harde haren heeft en geen te grote kop heeft. Meer info over mondhygiëne lees je hier.

Tandenstokers, ragers, douches en floss

Door dagelijks je gebit grondig tussen je tanden en kiezen te reinigen houd je het gezond. Je voorkomt op die manier gaatjes. Met alleen poetsen bereik je de ruimte tussen je tanden en kiezen niet. Daarvoor gebruik je flosdraad, ragers en tandenstokers. Wanneer je tussen je tanden en kiezen niet goed reinigt kunnen er ontstekingen ontstaan. Wist je dat door slecht reinigen tussen je tanden er gezondheidsklachten kunnen ontstaan zoals hartklachten, diabetes en complicaties tijdens zwangerschap? Het reinigen tussen je tanden is uitermate belangrijk voor een algehele gezondheid en een frisse adem. Je kunt gebruik maken van:

  • Floss, wanneer je moeilijk tussen je tanden en kiezen komt;
  • Tandenstokers;
  • Ragers.

Elk soort kent verschillende varianten, geen gebit is hetzelfde. Een tandenstoker heeft een driehoekige punt waarmee je bij wat ruimte tussen je tanden en kiezen heen en weer gaat om het te reinigen. Met floss kun je gebruik maken van gewaxte en ongewaxte floss. Ragers hebben kleine borsteltjes die je goed kunt gebruiken wanneer je een wat grotere ruimte hebt tussen je tanden en kiezen.

Tegenwoordig kun je ook gebruik maken van een monddouche. Dit apparaat gebruikt pulserende waterdruk om tussen je tanden en kiezen te reinigen. Een monddouche wordt ook wel een mondpik genoemd, wil je hier meer informatie over? Klik dan hier. Wil je weten wat de beste manier van reinigen is voor je gebit? Vraag je tandarts om advies.

Mondwater

Mondwater

Naast het poetsen en reinigen tussen tanden en kiezen kun je na spoelen met mondwater. Het mondwater laat je enkele tellen in je mond heen en weer spoelen, waarmee je plekken bereikt om te reinigen die nog niet bereikt waren. Je moet mondwater niet door slikken, deze spuug je uit. Je verlaagt hiermee de bacteriën in je mond. De kans op cariës wordt verkleind en de gezondheid van je mond vergroot. Dagelijks gebruik van mondwater kent helaas ook nadelen. Bij het kopen van mondwater moet je het etiket goed lezen, er zijn mondwaters te koop met stoffen die niet zo goed zijn voor de gezondheid. Let erop dat wanneer je mondwater koopt de volgende stoffen er niet in zitten chloorhexidine, alcohol, triclosan, parabenen, peroxide, sacharine, hexetidine, sodium lauryl sulfaat en kleurstoffen. Wanneer deze stoffen in mondwater voorkomen heeft het een te hoge zuurgraad en doet het weinig goeds. Hoe fris het mondwater dan ook ruikt, op lang termijn zorgt het voor slechte adem en bacteriën. Kies dus voor het juiste mondwater! Je kunt online vragen stellen over welk mondwater het gezondste is voor je gebit. Klik hier om online vragen te stellen aan de tandartskliniek.

Tandpasta

Minimaal twee keer per dag je tanden poetsen met juiste tandpasta is goed voor je gezondheid. Welke soorten tandpasta zijn er tegenwoordig allemaal? Je hebt tandpasta voor peuters, dag en nacht tandpasta, anti-tandsteen, whitening, gevoelige tanden, homeopathisch en biologische tandpasta. Tegenwoordig kun je ook gels kopen om je tanden mee te poetsen. Welke tandpasta je gebruikt ligt aan je eigen smaak. Wil je weten waar je bij het kopen van een goede tandpasta of gel op moet letten? Het beste om gaatjes in je tanden en kiezen te voorkomen is een tandpasta kiezen die fluoride bevat. Neem de tijd om verpakkingen van een tandpasta goed te lezen om erachter te komen welke toegevoegde waarde de tandpasta daadwerkelijk heeft voor je een te dure tandpasta koopt. Informeer anders bij je tandarts welke tandpasta je het beste kunt gebruiken. Wil je meer informatie over mondhygiëne en de mogelijkheden dan kun je online informatie vragen.

Tongschraper

Met een tongschraper reinig je de tong. Dit hoort bij mondhygiëne om tongbeslag te voorkomen. Tongbeslag is een grote reden van een slechte adem (halitose). Je kunt natuurlijk ook met je tandenborstel over je tong gaan. Een tongschraper werkt grondiger. Naast dat een tongschraper bacteriën en tongbeslag verwijdert, heeft het een goed effect op het immuunsysteem. Wat minder algemeen bekend is, is dat het reinigen van je tong zorgt voor een betere smaak. Er zijn mensen die braakneigingen krijgen bij het reinigen van de tong. Je kunt er aan wennen zodat braakneigingen minder worden. Je kunt het beste ‘s morgens je tong reinigen. Vraag je tandarts of bij een vakkundige drogist welke tongschraper het beste is. Mocht je het allemaal wat te duur vinden om al deze producten aan te schaffen, dan kun je wel wat voordelen gebruiken. Voor een paar bespaardeals omtrent mondhygiëne kun je op deze site terecht. Een goede mondhygiëne is tenslotte van levensbelang!

WhatsApp WhatsApp ons