fbpx

5 tips tegen bacteriën in de mond

kinderen naar de tandarts
Met kinderen naar de tandarts? 4 tips!
29 december 2019
tandvlees stimuleren
Zo kun jij de groei van gezond tandvlees stimuleren
28 februari 2020

5 tips tegen bacteriën in de mond

bacteriën in de mond

Te veel bacteriën in de mond? Lees deze 5 tips!

De mond is een broedplaats voor bacteriën. Dat is algemeen bekend. Maar met bacteriën in de mond is op zich niets mis. Een correcte balans tussen goede en slechte bacteriën vormt namelijk een prima bescherming van de slijmvliezen en bevordert daarmee een stabiele algehele gezondheid. Te veel slechte bacteriën is daarentegen uiteraard onwenselijk. De volgende tips helpen je een overschot aan slechte bacteriën in de mond te voorkomen.

1. Reinig je gebit vaak en grondig

Het ligt misschien erg voor de hand, maar toch. Zo lang veel mensen niet vaak of niet grondig genoeg hun gebit reinigen, moet het gezegd blijven worden. Goed poetsen is en blijft een van de belangrijkste manieren om gebitsproblemen, en dus ook te veel bacteriën in de mond, te voorkomen. Gebruik daarbij natuurlijk ook tandpasta van uitstekende kwaliteit. Vergeet tenslotte ook niet regelmatig te flossen.

2. Verhelp bacteriën in de mond met water

Genoeg drinken is om veel redenen belangrijk. Een van de redenen waar lang niet iedereen bij stilstaat is het in stand houden van een goede speekselproductie. Gezond en actief speeksel biedt namelijk een optimale bescherming voor je gebit. Daarom wordt aan gemiddelde volwassenen aangeraden elke dag zeker acht glazen water te drinken. Dit staat dus nog los van andere dingen die je op een dag waarschijnlijk drinkt.

3. Neem genoeg fruit en groenten

Alweer een tip die, als je hem opvolgt, diverse gezondheidsvoordelen geeft. Groenten en fruit bevatten namelijk veel noodzakelijke vezels. Deze hebben een positieve invloed op de bacteriehuishouding in je mond.

4. Zorg voor voldoende vitamine D

Veel mensen hebben niet genoeg vitamine D in hun lichaam. Een tekort aan vitamine D tast het immuunsysteem aan en dat kan weer zorgen voor het uit balans brengen van de bacteriehuishouding in je mond. Let er daarom op dat je voldoende buiten bent, want zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D voor de mens. Mocht er vastgesteld worden dat je een chronisch tekort hieraan hebt, dan is het raadzaam voedingssupplementen te nemen.

5. Vermijd stress

Stress is helaas ook een factor die zorgt voor een groot aantal negatieve reacties in het menselijke lichaam. Een ervan is het ontstaan van ontstekingen, onder andere in de mond. Probeer daarom altijd een te veel aan stress te vermijden en zorg tegelijkertijd voor voldoende ontspanning. Dit zal zeker helpen het aantal bacteriën in de mond om een gezond peil te krijgen en te houden!

WhatsApp App ons