fbpx

7 tips voor een frisse mond

Etsbrug behandeling
19 november 2019
kinderen naar de tandarts
Met kinderen naar de tandarts? 4 tips!
29 december 2019

7 tips voor een frisse mond

frisse mond

Met deze tips heb je altijd een frisse mond

Een frisse mond en adem. Dat wil iedereen natuurlijk wel, maar een vanzelfsprekendheid is dat zeker niet. Sommige mensen hebben zelfs blijvende last van een slechte adem. Dit wordt halitose genoemd. Of je onfrisse adem nu tijdelijk of structureel is, er valt gelukkig bijna altijd iets aan te doen. Hieronder lees je zeven tips om een frisse mond te behouden of om een slechte adem juist te voorkomen. Heb je toch last van een onfrisse adem, ondanks het opvolgen van onderstaande tips én een goede mondhygiëne? Kom dan gerust eens langs bij onze tandarts of mondhygiënist. Deze helpt je dan op vakkundige wijze uit te vinden waardoor het probleem veroorzaakt wordt.

Poetsen, flossen en schrapen

De simpelste manier waarop je kunt zorgen voor een frisse mond is natuurlijk een goed dagelijks onderhoud. Poets je twee keer per dag met een kwalitatief goede tandpasta en flos je dagelijks de restjes tussen je tanden en kiezen weg? Dan voorkom je al een hoop problemen. Af en toe spoelen met mondwater en mondspray (bij voorkeur zonder alcohol) is ook heel effectief. En als je veel last hebt van tongbeslag, gebruik dan twee keer per dag een tongschraper. Hierdoor worden overtollige bacteriën verwijderd.

Let op je voedingspatroon

Als je vaak last hebt van een vies ruikende adem, dan is het goed om eens na te denken over wat je eet en drinkt. Neem je bijvoorbeeld vaak knoflook, vlees, rauwe uien, gefrituurd voedsel en/of alcohol? Dan zou het geen kwaad kunnen daarmee te minderen. Al deze producten kunnen namelijk (meestal tijdelijk) een onfrisse ademgeur veroorzaken. Te veel suiker is ook een potentiële boosdoener. In achtergebleven suikerresten in je mond kunnen bacteriën zich namelijk gemakkelijker vermenigvuldigen.

Drink veel water voor altijd frisse mond

Een tekort aan vocht is ook vaak een oorzaak van een niet zo frisse mond. Drink daarom altijd genoeg vocht, het liefst in de vorm van water. Probeer ook altijd na een maaltijd en na een kop koffie wat water te drinken. Dit zorgt alvast voor een eerste ‘zuivering’ van bacteriën.

Controleer je medicijnen

Sommige medicijnen hebben een slechte adem als een van de bijwerkingen. Is dat het geval bij de medicijnen die jij neemt? Vraag dan eens aan je huisarts of apotheek of er soortgelijke medicijnen zijn zonder deze bijwerking.

Stop met roken voor een frisse mond

Roken heeft zoals bekend verschillende gezondheidsnadelen. Maar ook zorgen sigaretten voor een onfrisse adem. Stoppen met roken is hiervoor het enige devies.

Ontstoken tandvlees

Het kan zijn dat je ondanks goed poetsen, flossen en spoelen toch te maken krijgt met geïrriteerd of zelfs ontstoken tandvlees. Vaak is dit het gevolg van een te grote hoeveelheid aan tandplak en tandsteen. Uiteraard heeft dit geen gunstige uitwerking op de frisheid van je adem. Bezoek dan ook snel onze tandarts of mondhygiënist als je hiermee te kampen hebt.

Simpele manieren om slechte adem te bestrijden

Als je toch eens te maken hebt met een niet zo frisse mond en je wilt er snel eigenhandig iets aan doen, dan kan dat prima. Naast goed poetsen kun je natuurlijk ook eens pepermunt of kauwgom nemen. Let er dan wel op dat je een suikervrije variant neemt! Een slechte adem wegwerken op een natuurlijke manier is echter nog beter. Simpelweg na je maaltijd even op een stengel verse peterselie of munt kauwen doet al snel wonderen!

WhatsApp App ons