fbpx

De beste manieren om tandsteen te verwijderen

Bang voor de tandarts? Wat moet je nu?
29 mei 2020
tandglazuur
Waarom tandglazuur zo belangrijk is
29 juli 2020

De beste manieren om tandsteen te verwijderen

tandsteen verwijderen

Tandsteen is tandplak dat hard geworden is. Tandplak bestaat uit bacteriën, maar ook voedselresten en stoffen uit het speeksel. Tijdens je halfjaarlijkse controle of bij een bezoek aan de mondhygiënist kan dit tandsteen verwijderd worden. Er zijn echter verschillende manieren om tandsteen te voorkomen of te verwijderen. In deze blog lichten we een aantal manieren van tandsteen verwijderen toe.

Tandsteen voorkomen

Het is natuurlijk het beste om tandsteen te voorkomen. Hoe minder tandsteen er aanwezig is, hoe minder er tijdens je bezoek aan de tandarts verwijderd moet worden.

1. Goed poetsten

Als er minder tandplak aanwezig is in de mond is er ook minder tandplak dat tandsteen kan worden. Zorg er daarom voor dat je jouw tanden twee keer per dag voor minimaal twee minuten per keer poetst. Je kunt hiervoor een handtandenborstel gebruiken, maar de voorkeur gaat uit naar een elektrische tandenborstel. Hiermee bereik je makkelijker alle hoekjes van het gebit. Daarnaast behaalt de elektrische tandenborstel een snelheid die met de hand niet geëvenaard kan worden.

2. Flossen

Met flossdraad bereik je plekken tussen de tanden waar je tandenborstel niet kan komen. Vergeet vooral de kleine ruimte tussen de tandvleesranden en de kiezen niet. Als je het lastig vindt om te flossen, dan kun je ook een houdertje met flossdraad gebruiken. Naast flossen kun je ook een tandenstoker of ragers gebruiken. Laat je hierover adviseren door jouw tandarts.

3. Weet wat je eet

Het is misschien een open deur, maar voeding heeft een grote invloed op je gebit. Suiker en zetmeelrijke producten zorgen voor een grotere aanmaak van tandplak. Door te minderen met deze producten kun je tandplak en hiermee tandsteen voorkomen.

4. Drink voldoende water

Speeksel heeft een reinigende werking. En aangezien speeksel voor het grootste gedeelte uit water bestaat, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Kies liever niet voor drankjes met suiker of koolzuur, dit is juist slecht voor de tanden en de vorming van tandplak.

Tandsteen verwijderen

Ondanks deze tips kan het gebeuren dat er tandsteen in je mond ontstaat. Tandsteen kun je zelf niet meer wegpoetsen, maar dit moet verwijderd worden door een tandarts of mondhygiënist. Er gaan op internet veel doe-het-zelf tips rond over tandsteen verwijderen. Dit raden we je echter ten zeerste af. Ga niet zelf aan de slag met een haakje of ander professioneel gereedschap. Laat tandsteen verwijderen daarom altijd over aan de tandarts of mondhygiënist. De tandarts kan het tandsteen verwijderen met een haakje of met een ultrasoon apparaat dat het tandsteen lostrilt. Daarnaast kunnen we de tanden polijsten. Gladde tanden blijven namelijk gemakkelijker vrij van tandplak.

WhatsApp App ons