Gevoelig tandvlees wat kun je er tegen doen?

tandenborstel
Hoe vaak moet je je borstel vervangen en waarom?
28 juni 2018
tandpasta
Waar moet je op letten bij tandpasta?
19 september 2018

Gevoelig tandvlees wat kun je er tegen doen?

gevoelig tandvlees

Gevoelig tandvlees

Wat kun je er tegen doen?

Gevoelig tandvlees is een andere benaming voor ontstoken tandvlees. Je kunt dit vaak herkennen aan pijn bij het poetsen van je tanden. Ook bloedt je tandvlees wanneer het ontstoken is. Maar wat kun je er tegen doen? Er zijn meerdere oplossingen voor ontstoken tandvlees die even goed werken. Welke je kiest ligt er dus aan wat jij zelf het meest prettig vindt. Het is wel belangrijk dat je je tanden twee keer per dag blijft poetsen. Dit zorgt voor een sneller herstel van je tandvlees. Hieronder staan een aantal oplossingen voor ontstoken tandvlees waaruit je kunt kiezen.

Speciale tandpasta voor gevoelig tandvlees

Er zijn tegenwoordig speciale tandpasta’s voor mensen met ontstoken tandvlees. Deze bevatten enzymen die de ontsteking tegen gaan. Je kunt deze soorten tandpasta’s vergelijken met shampoo voor droog haar. Wanneer je tandvlees hier vaak genoeg aan wordt blootgesteld, verdwijnt de ontsteking vanzelf. Tandpasta tegen ontstoken tandvlees kun je bij de drogist en de supermarkt halen. Je kunt deze natuurlijk ook bij jouw tandarts krijgen. Een praktijk verkoopt namelijk vaak een aantal soorten tandpasta’s en ragertjes. Je kunt na jouw eerstvolgende controle dus altijd om een tube vragen.

Een zachte tandenborstel

Je tanden met een zachtere tandenborstel poetsen kan helpen bij het verlichten van de pijn. Je kunt jouw tandarts daarom vragen om een speciale zachte tandenborstel. Je kunt ook bij de drogist kijken voor een simpele kindertandenborstel. Deze hebben namelijk standaard zachtere haren. Ook bij deze oplossing is het verstandig je tanden twee keer per dag te poetsen. Zo raken je zenuwen gewend aan het gevoel. Ook raakt je tandvlees minder snel beschadigd wanneer je poetst met een zachte borstel. Tot slot kun je dit combineren met de eerste oplossing. Er zitten dus meerdere voordelen aan vast.

Flossen is toch niet zo slecht

Flosdraad kan het vuil dat tussen je tanden achter blijft na het poetsen niet zo goed verwijderen. Hier heb je namelijk een rager voor nodig. Wat flosdraad wel goed kan is gevoelig tandvlees behandelen. Het beste is om dit dagelijks te doen voordat je je tanden gaat poetsen. Je kunt hierbij je tandvlees beschadigen. Dit is echter niet te voorkomen. Wanneer je dit ’s avonds doet, geef je jouw tandvlees tijd om ’s nachts te herstellen. Het is daarom verstandig om ’s avonds ook te flossen. Flosdraad is zoals speciale tandpasta verkrijgbaar bij de drogist, supermarkt en tandartsenpraktijk.

WhatsApp chat WhatsApp ons