fbpx

Goede voornemens voor een gezonde mond

leren tandenpoetsen
Zo leren jouw kinderen tandenpoetsen
29 november 2020
Dit is waarom een angsttandarts kan helpen
Dit is waarom een angsttandarts kan helpen
29 januari 2021

Goede voornemens voor een gezonde mond

goede voornemens

Het jaar 2020 is bijna op zijn eind. Dit is dan ook hét moment waarop veel mensen beginnen met goede voornemens maken. Een paar kilo afvallen, gezond eten en meer bewegen. Heb je er al eens over nagedacht om je een goede gewoonte voor je mond voor te nemen? Met de juiste mondzorg voorkom je later problemen en blijft je mond gezond. Met goede voornemens voor een gezonde mond begin je het jaar stralend.

Welke goede voornemens?

Een goed voornemen op het gebied van mondzorg kan voor iedereen anders zijn. Als je nog niet halfjaarlijks op controle komt zou dit bijvoorbeeld een goed voornemen kunnen zijn. Tijdens deze controles worden eventuele problemen vroeg gesignaleerd. Je kunt het bezoek combineren met een behandeling van de mondhygiënist. Dagelijks flossen en/of stokeren kan ook een goed voornemen zijn.

Volhouden

Een goed voornemen bedenken is de eerste stap. Een goede gewoonte volhouden is de grootste uitdaging. Probeer het doel daarom zo concreet mogelijk te maken. In het geval van flossen kun je bijvoorbeeld opschrijven: Ik ga iedere avond mijn gebit flossen voordat ik mijn tanden ga poetsen. Door de nieuwe gewoonte te koppelen aan een bestaande gewoonte (tanden poetsen) is de kans groter dat je deze volhoudt.

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Zie jij als een berg op tegen de halfjaarlijkse controles? Of vergeet je steeds om te stokeren? Maak het jezelf dan zo makkelijk mogelijk. Na je controlebezoek kun je bijvoorbeeld direct een nieuwe afspraak maken bij de assistente. Zo is de kans groot dat je daadwerkelijk op controle blijft komen. Om het stokeren te stimuleren is het handig om een paar doosjes tandenstokers te kopen en die op verschillende plekken neer te leggen. Als je ‘s avonds bij het poetsen geen zin hebt om te stokeren kun je bijvoorbeeld tandenstokers bij de bank neerleggen. Tijdens het televisiekijken kun je dan de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoonmaken. Zo houd je de gewoonte waarschijnlijk het langst vol.

Beloon jezelf

Zorg voor een fijne beloning die je jezelf kunt geven als je jouw doel behaald hebt. Combineer het gevreesde bezoek aan de tandarts bijvoorbeeld met een fijn bezoek aan de sauna. In je brein koppel je het bezoek aan de tandarts met het ontspannen in de sauna, waardoor je op den duur minder opziet tegen de behandeling of controle. Beloon jezelf liever niet met zoetigheden, dat gaat je mooie doelen voor een gezonde mond natuurlijk alleen maar tegen.

We wensen je een fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2021! Hopelijk tot snel in het nieuwe jaar.

WhatsApp App ons