fbpx

Een harde of zachte tandenborstel? Wat is beter?

tandpasta
Waar moet je op letten bij tandpasta?
19 september 2018
jouw zorgverzekering nakijken
Precies om deze redenen moet je jouw zorgverzekering nakijken
27 november 2018

Een harde of zachte tandenborstel? Wat is beter?

Harde of zachte tandenborstel?

Een harde of zachte tandenborstel? Wat is beter?

Wat is het verschil tussen een harde en zachte tandenborstel?

Je vraagt je misschien af welke tandenborstel nou het beste is voor jouw tanden. Kies je voor een harde of een zachte borstel? En wat is het verschil tussen deze twee opties eigenlijk? Om te beginnen zijn de haren van een zachte borstel dunner. Ze zijn echter nog wel van hetzelfde synthetische materiaal gemaakt als dat van een hardere borstel. Het feit dat deze haren dunner zijn, maakt dat ze makkelijker buigen wanneer de borstel tegen je tanden duwt. Het gebrek aan weerstand maakt dat de borstel zachter aanvoelt. Een harde borstel met dikkere haren beweegt minder goed mee wanneer je er wat extra druk op zet.

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

Wat betreft de keuze zelf is het belangrijk te weten dat niet elk gebit is bestand tegen harde tandenborstels. Er zijn meerdere situaties waarin je eerder voor een zachte borstel zou kiezen. Daarentegen zijn er ook situaties waarin een harde borstel nou juist de beste keus is. Hieronder kun je verder lezen over wanneer je een harde of zachte borstel moet kiezen.

Wanneer kies je een zachte borstel?

Zachte tandenborstels worden meestal gekozen door mensen met gevoelig tandvlees. Voorbeelden hiervan zijn jonge kinderen en mensen waarvan het tandvlees erg vatbaar is voor ontstekingen. Zij hebben tandenborstels nodig die weinig weerstand bieden. Zo kunnen zij schade aan hun tandvlees voorkomen. Wanneer je tandvlees bloedt tijdens het poetsen is het dus verstandig om een zachtere borstel aan te schaffen. In dit geval is het ook verstandig een speciale tandpasta te kopen. Het liefst een tandpasta die ontwikkeld is voor mensen met gevoelig tandvlees. Zo kom je het snelste van ontstekingen af en voorkom je dat deze terugkomen. Een tandenborstel wordt met de tijd ook harder wanneer je deze niet goed uitspoelt. Let hier dus goed op.

Wanneer ga je voor een hardere borstel?

Hardere tandenborstels worden overduidelijk vaker gekozen door mensen met sterk tandvlees. Deze mensen willen hun gebit graag grondig schoonmaken tijdens het tanden poetsen. Dit komt omdat de frictie die harde tandenborstels creëren erg goed werkt tegen tandplak. De meeste harde tandenborstels zijn elektrisch. In sommige gevallen zit er dan ook nog een rubberen stuk op de tandenborstel. Om je gebit in dit geval optimaal te reinigen, kun je een rager gebruiken. Dit instrument haalt tandplak beter tussen je tanden weg dan flosdraad. Vraag je tandarts om advies als je niet zeker weet welke tandenborstel het beste bij jouw gebit past.

WhatsApp WhatsApp ons