fbpx

Is mondwater echt goed voor je tanden?

pijn in je mond
Wat moet je doen bij pijn in je mond?
29 maart 2020
Bang voor de tandarts? Wat moet je nu?
29 mei 2020

Is mondwater echt goed voor je tanden?

mondwater

Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat mondwater een essentieel onderdeel is van mondverzorging. Iedere tandarts raadde vroeger aan om goed te spoelen met mondspoelwater na iedere poetsbeurt. Tegenwoordig zijn we hier iets terughoudender in. Het voelt fris aan om te spoelen met mondwater maar lang niet alle soorten zijn goed voor je gebit. In deze blog vertellen we je de voor- en nadelen van spoelen met mondspoelwater.

Voordelen van mondwater

 • Het doodt de slechte bacteriën in de mond.
  Het is een prettig gevoel dat je slechte bacteriën in de mond doodt met mondspoeling. Dit is voor veel mensen een reden om mondspoeling te gebruiken.
 • Het komt op moeilijk bereikbare plekjes.
  De tandenborstel bereikt niet alle plekken in de mond. Door goed te spoelen met mondwater bereik je ook de plekjes tussen de tanden en kiezen. Dit doe je echter ook met een tandenstoker, rager of floss.
 • Het geeft een schoon en fris gevoel.
  Mondspoeling heeft een krachtig frisse smaak, waardoor je een ultraschoon gevoel hebt na het spoelen. Ook dit is voor veel mensen een reden om mondwater te gebruiken.

Nadelen van mondwater

Naast voordelen heeft mondspoelwater ook een aantal nadelen:

 • Alcohol is niet goed voor het gebit.
  Veel mondwaters bevatten alcohol, deze stof is niet goed voor het gebit. Alcohol vermindert namelijk de speekselproductie, waardoor plaque kans heeft om te ontwikkelen in de mond. Daarnaast zorgt alcohol op termijn voor een minder fris gevoel. Doordat het vocht onttrekt uit de mond kunnen nare geurtjes in de mond ontstaan.
 • Doodt ook de goede bacteriën.
  Naast slechte bacteriën doodt mondwater ook de goede bacteriën in de mond. Reden om te kiezen voor een mild mondwater, of alleen te spoelen met water.

Het gebruik van mondwater is niet nodig voor een goede mondverzorging. Je kunt na het poetsen spoelen met water voor een vergelijkbaar effect. Vind je het toch prettig om mondspoelwater te gebruiken? Kies dan voor een milde variant zonder alcohol. Dit geeft wel de frisse smaak in de mond, zonder de schadelijke effecten.

Een beter alternatief

Gebruik je mondwater om een slechte adem te maskeren? Dan is het goed om de oorzaak te onderzoeken. Een slechte mondverzorging kan leiden tot een slechte adem. De mondhygiëniste kan je helpen om de mond te reinigen op moeilijk bereikbare plekken. Hiermee voorkom je de oorzaak van een slechte adem en maak je mondwater overbodig.

WhatsApp App ons