Kerstdiner en oliebollen: schade aan je tanden

jouw zorgverzekering nakijken
Precies om deze redenen moet je jouw zorgverzekering nakijken
27 november 2018
Eeen modtwattes?! Een mondpik!
Een mondwattes?! Een mondpik!
29 januari 2019

Kerstdiner en oliebollen: schade aan je tanden

kerstdiner en oliebollen schade aan je tanden

Kerstdiner en oliebollen: schade aan je tanden

Gezellig en lekker, maar niet gezond

Een heerlijk decadent kerstdiner, lekkere hapjes en natuurlijk oliebollen! Dat is het eten wat de feestdagen kenmerkt. En hoewel het verleidelijk is om het allemaal te eten. Is het slecht voor je tanden. Maar wat voor schade veroorzaakt al dat eten nou precies? En hoe kun je je tanden eigenlijk het beste schoon houden tijdens de feestdagen? Het antwoord op deze vragen zal hieronder uitgebreid worden beschreven. Bovendien wordt er ook uitgelegd waarom het verstandig is om hierna een controle afspraak te maken bij de tandarts.

Wat voor schade veroorzaakt het eten van oliebollen?

In oliebollen zit veel vet en veel suiker. Vooral wanneer je ze eet met poedersuiker. De suiker is het meest schadelijk voor je tanden. Het tast namelijk niet alleen je glazuur aan, waardoor je sneller gaatjes krijgt. Ook veroorzaakt het tandplak. Wanneer je je tanden niet goed poetst, kan dit veranderen in tandsteen. Tandsteen is alleen weg te halen met een haakje. Hiervoor moet je naar de tandarts. Het is namelijk niet veilig om dit zelf te doen, als je al een haakje kan vinden. In dit geval breng je je tanden juist meer schade toe.

Tips om je tanden gezond te houden

Enkele manieren om je tanden tijdens de feestdagen goed schoon en gezond te houden, zijn rageren en poetsen. Als eerste is het belangrijk om twee keer per dag goed je tanden te poetsen. Dit is normaal gesproken belangrijk, maar tijdens de feestdagen kunnen wij dit niet genoeg benadrukken. Ook is rageren heel belangrijk. Een rager is een klein borsteltje waarmee je tussen je tanden doorgaat. Hierdoor voorkom je dat tandsteen zich gaat vormen op de plekjes waar een tandenborstel niet bij kan. Ragers zijn verkrijgbaar bij de drogist of de tandartsenpraktijk zelf.

Op controle bij de mondhygiënist

Het is aanbevolen om twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan voor een controle van je gebit. Wanneer je jouw tanden extra schoon wil na de feestdagen, is het verstandig dit ook dan te doen. De mondhygiënist zal eerst controleren op tandplak en andere oneffenheden. Daarna maakt deze je gebit volledig schoon. Als laatste zal hij of zij een kleine laag fluoride aanbrengen. Deze stof maakt je tanden sterker. Vooral het glazuur. Een controle afspraak als deze voorkomt schade op de langer termijn zoals tandsteen en gaatjes. Zo kun jij gerust oliebollen eten met nieuwjaar.

WhatsApp WhatsApp ons