fbpx

Met kinderen naar de tandarts? 4 tips!

frisse mond
7 tips voor een frisse mond
29 november 2019
bacteriën in de mond
5 tips tegen bacteriën in de mond
29 januari 2020

Met kinderen naar de tandarts? 4 tips!

kinderen naar de tandarts

Ga je met kinderen naar de tandarts? Lees onze 4 tips!

Een bezoek aan de tandarts blijft voor veel mensen een vrij spannend moment. Voor kinderen geldt dit natuurlijk ook. Sterker nog: veel kinderen hebben enige angst voor de tandarts en sommigen zijn er zelfs doodsbenauwd voor. Heb je één of meerdere kinderen? Lees dan onderstaande tips. Deze zullen het je een stuk gemakkelijker maken met kinderen naar de tandarts te gaan.

1. Ga al vroeg met kinderen naar de tandarts

Wanneer een kind eenmaal iets als normaal beschouwt, dan zal er doorgaans minder weerstand tegen zijn. Dat is logisch, maar toch ‘vergeten’ veel ouders er op tijd mee te beginnen: met kinderen naar de tandarts gaan. Aan te raden is om je kind vanaf een leeftijd van twee jaar mee te nemen met je eigen tandartsbezoekjes. Natuurlijk wel alleen bij reguliere controlemomenten en niet bij vervelende behandelingen! Vervolgens kan je kind vanaf een leeftijd van drie jaar al elke zes maanden een controle ondergaan bij de tandarts. Begin je op zo’n jonge leeftijd, dan zal je kind niet beter weten dat dit simpelweg een vast onderdeel van het leven is.

2. Bereid je kind goed voor

Dit is natuurlijk ook een heel belangrijke tip. Een goede voorbereiding kan bepalend zijn voor het welslagen van een tandartsbezoek met je kind. Vertel dus ruim van tevoren goed wat de tandarts gaat doen en benadruk dat je kind niet bang hoeft te zijn. Leuke kinderboekjes over de tandarts kunnen hier natuurlijk ook van pas komen. De tijd die je in deze zorgvuldige voorbereiding steekt zal zeker goed besteed zijn!

3. Geef je kind verantwoordelijkheid en controle

Dit gedeelte hoort eigenlijk ook bij een zo goed mogelijke voorbereiding. Het is prima om voor het tandartsbezoek met je kind af te spreken dat het mag aangeven wanneer er iets niet bevalt. Of wanneer het te eng wordt, om welke reden dan ook. Spreek van tevoren bijvoorbeeld een speciaal stopteken af. De tandarts weet hier normaal gesproken uitstekend op in te spelen en het kind krijgt het gevoel controle over de situatie te hebben.

4. Bezoek een extra kindvriendelijke tandarts

Het is vanzelfsprekend dat alle tandartsen nagenoeg altijd vriendelijk en geduldig zijn met hun jongste klanten. Toch zijn er ook speciale, extra kindvriendelijke tandartsen. Zo’n kindertandarts investeert extra veel tijd om het kind wat beter te leren kennen en een band op te bouwen. Vaak nemen kindertandartsen zelfs de tijd om samen met het kind alle apparatuur en materialen te bekijken en aan te voelen. Heeft jouw kind, ondanks bovenstaande tips, last van angst voor de tandarts? Dan is een bezoekje aan de kindertandarts van De Tandartsenkliniek zeker een goed idee!

WhatsApp App ons