Tanden een waardevol bezit

tanden bleken
Tandenbleken slecht voor je tanden?
7 juni 2017
Kronen geplaatst
Kronen laten plaatsen
21 augustus 2017

Tanden een waardevol bezit

Tanden waardevol

Ik volg een online cursus waarin wordt gezegd dat mensen zoveel gewoon vinden. ‘Taking things for granted’, noemen ze dat in het Engels. Ik weet zo snel geen mooie Nederlandse term. Maar het klopt. We vinden het heel gewoon dat we kunnen lopen, dat we kunnen zien en horen. En dat we gezonde tanden hebben. Maar zo gewoon is dat natuurlijk niet. Want hoeveel mensen zitten in een rolstoel, zijn blind of doof? En hoeveel mensen hebben problemen met hun gebit?

Gaatjes
Ik spreek uit ervaring. Als kind van 10 had ik de eerste en tevens laatste gaatjes in mijn kiezen. Ik ben nu 53 jaar en al die tijd is er dus geen gaatje bij gekomen. Ik ben wat dat betreft een gelukkig mens. Maar ook ik vond het heel gewoon. Dat tanden een waardevol bezit zijn, drong eigenlijk niet zo tot me door. Totdat…

Hazelnoot
Ja, totdat ik op een hazelnoot beet waar de schil nog omheen zat. Per ongeluk dus. Toen had ik opeens ontzettende kiespijn. De pijn ebde weg, maar af en toe kwam het weer opzetten. Ik begon de pijnlijke kant te vermijden en kauwde alleen maar met rechts. Maar dat is natuurlijk een tijdelijke oplossing. Een bezoek aan de tandarts kon niet uitblijven.

Gebarsten
Een paar weken geleden vertrok ik dus naar de tandarts. Ik zal je de details besparen, maar het kwam er op neer dat mijn kies gebarsten is. Ik heb nu een vervolgafspraak gemaakt, waar ik erg tegenop zie. Voor mij is het hebben van gezonde tanden en kiezen opeens niet meer de gewoonste zaak van de wereld. Mijn gezonde tanden zijn nu echt een waardevol bezit!

WhatsApp WhatsApp ons