fbpx

Waarom tandglazuur zo belangrijk is

tandsteen verwijderen
De beste manieren om tandsteen te verwijderen
29 juni 2020
beugel
Heeft een beugel echt nut?
29 augustus 2020

Waarom tandglazuur zo belangrijk is

tandglazuur

Je tandglazuur is de harde buitenlaag van je tanden. Ondanks dat het een harde stof is, kan het toch slijten. Daarom is het belangrijk dat je goed zorgt voor je tandglazuur. Wist jij de volgende feitjes al over tandglazuur?

De hardste stof in het lichaam

Tandglazuur is de hardste stof in het menselijk lichaam, harder dan bijvoorbeeld je botten. Het is voor 95% gemaakt van mineralen, zoals calcium en fosfaat. Verder bestaat het voor 4% uit water en 1% uit eiwitten. Het is gemiddeld 2-3 mm dik.

Slijtage van tandglazuur

Ondanks dat het de hardste stof in je lichaam is, is het toch gevoelig voor slijtage. Door zure voedingsmiddelen en dranken kan erosie ontstaan, ook wel gebitsslijtage genoemd. Bijvoorbeeld frisdranken, fruit, sap, saladedressing en wijn kunnen ervoor zorgen dat het glazuur langzaam begint op te lossen.

Het kan niet terug groeien

Als het tandglazuur eenmaal beschadigd is groeit het niet meer terug. Het tandglazuur bevat namelijk geen levende cellen, hierdoor kan het zich niet opnieuw regenereren. Als het glazuur op bepaalde plekken is opgelost komt de onderliggende laag bloot te liggen. Hierdoor is je gebit gevoeliger voor kou, warmte en ook voor gaatjes.

Direct na het eten poetsen is slecht voor het glazuur

Wil je jouw gebit beschermen tegen zuren? Poets je tanden dan minimaal twee keer per dag voor twee minuten, maar niet direct na het eten. De zuren zijn dan nog aanwezig in je mond, waardoor je ze juist extra op de tanden poetst. Drink liever een glas water en wacht 30 minuten om daarna je tanden te poetsen.

Een rietje beschermt je tanden

Een glas sap of een colaatje op zijn tijd is natuurlijk lekker. Als je kiest voor een suikerhoudende drank, gebruik dan in elk geval een rietje. Hierdoor wordt de drank direct naar de achterkant van je mond gebracht, waardoor het je tanden niet bereikt.

Tandplak beschadigt het glazuur

Het glazuur kan ook beschadigen door tandplak in de mond. Je voorkomt tandplak door twee keer per dag te poetsen, en door regelmatig te flossen. Met flossen bereik je plekjes in je gebit waar de tandenborstel niet bij kan.

Een zachte tandenborstel is beter voor het glazuur

Ben jij gehecht aan je harde tandenborstel? Je glazuur is hier minder blij mee. Een zachte tandenborstel reinigt de tanden net zo goed, maar beschadigt het glazuur en het tandvlees niet. Een betere optie als je goed wilt zorgen voor je tandglazuur.

WhatsApp App ons