fbpx

Zo kun jij de groei van gezond tandvlees stimuleren

bacteriën in de mond
5 tips tegen bacteriën in de mond
29 januari 2020
Bibiana gratis naar de tandarts
Alleenstaande moeder Bibiana gratis naar de tandarts: ‘Ik durf weer te lachen’
10 maart 2020

Zo kun jij de groei van gezond tandvlees stimuleren

tandvlees stimuleren

De groei van gezond tandvlees stimuleren doe je zo!

De kwaliteit van je tandvlees is een van de belangrijkste graadmeters voor de algehele gezondheid van je gebit en je mond. Heb je problemen met je tandvlees, dan heeft dat helaas z’n weerslag op de hele uitstraling van je mond. Bovendien kan het hinderlijk of zelfs pijnlijk zijn. Natuurlijk is het ’t best dit te voorkomen, mede door goed te poetsen en regelmatig op controle te gaan bij de tandarts. Heb je onverhoopt toch last van terugtrekkend of ontstoken tandvlees? Met onderstaande aanwijzingen kun je zelf je tandvlees stimuleren – en de groei hiervan.

Zorg goed voor je gebit en je tandvlees

Jazeker, we blijven het gewoon zeggen. De beste manier om problemen te voorkomen of bestaande problemen op te lossen is zo goed mogelijk voor je gebit te zorgen. Dat houdt onder meer in dat aangeraden wordt minstens twee keer per dag kordaat te poetsen, uiteraard met tandpasta van goede kwaliteit. Flossen moet ook minstens één keer per dag, hoewel het liefst vaker, bijvoorbeeld na elke maaltijd. Gebruik bovendien eventueel mondwater als aanvulling. Bespreek dit bij voorkeur even met je tandarts, die je natuurlijk regelmatig bezoekt voor een controle.

Terugtrekkend tandvlees: waardoor wordt het veroorzaakt?

Jammer genoeg is het zo dat zelfs wanneer je je gebit goed onderhoudt, je last kunt krijgen van terugtrekkend of ontstoken tandvlees. Is dat het geval, bedenk dan eerst of je tandenborstel niet te hard is en of je niet te hard poetst. Als je weleens rookt, dan kun je zelf je tandvlees stimuleren door daarmee te stoppen. Oorzaken van terugtrekkend tandvlees waar je daarentegen zelf geen invloed op hebt, zijn (chronische of incidentele) tandvleesaandoedingen, verwondingen aan het tandvleesweefsel of het hebben van tandvlees dat van nature dun en kwetsbaar is.

Hoe kun je weer de groei van tandvlees stimuleren?

Als je last hebt van ontstoken tandvlees en je wilt hier zelf, voor of na je tandartsbezoek, iets aan doen, dan hebben we hier nog een paar tips voor je. Zo kun je zelf een soort tandpasta maken, bijvoorbeeld van een mengsel van zuiveringszout en water of een mix van poeder van kurkuma met water. Fijngestampte saliebladeren, sesamolie en geozoniseerde olijfolie kunnen ook helpen. Al deze elementen helpen mee ontstekingen af te remmen waardoor je het tandvlees stimuleren kunt. Natuurlijk moet je hier voorzichtig mee omgaan. Masseer na een reguliere poetsbeurt je tandvlees zachtjes het door jou gekozen middeltje in. Buiten behandelingen van de tandarts of mondhygiënist zijn dit de beste manieren waarop je zelf de groei van je tandvlees stimuleren kunt.

WhatsApp App ons