fbpx

Zo leren jouw kinderen tandenpoetsen

tandenborstel
Help! Welke tandenborstel moet ik kiezen?
29 oktober 2020
goede voornemens
Goede voornemens voor een gezonde mond
29 december 2020

Zo leren jouw kinderen tandenpoetsen

leren tandenpoetsen

Het is belangrijk om je gebit al vanaf jonge leeftijd goed te verzorgen. Een gezond gebit krijg je namelijk niet vanzelf. Begin daarom al op jonge leeftijd met leren tandenpoetsen en maak er een goede gewoonte van. We krijgen regelmatig vragen van ouders over het tanden poetsen bij hun kinderen. Daarom delen we in deze blog wat tips voor goede mondzorg bij je kind.

De juiste tandenborstel

Gebruik een speciale kindertandenborstel voor het poetsen bij je kind. Veel mensen zijn geneigd om een te grote borstel te gebruiken maar daarmee bereik je niet alle hoekjes in een kindermond. Bovendien is het niet prettig om een te grote tandenborstel te gebruiken. Met een kleine tandenborstel voorkom je nare associaties bij je kind met het tanden poetsen. Kies ook voor een tandenborstel met zachte haren, ander beschadig je snel het tandvlees.

Kindertandpasta

Voor kinderen tot vijf jaar is er speciale peutertandpasta. Na deze leeftijd is iedere tandpasta met fluoride geschikt. Toch vinden veel kinderen het ook op oudere leeftijd prettig om een speciale kindertandpasta te gebruiken. Zolang er fluoride in zit is dat geen enkel probleem.

Beginnen met poetsen

Je begint met tanden poetsen zodra de eerste tand doorkomt, meestal zo rond 6 maanden. Je kunt hier een kindertandenborstel voor gebruiken, maar er zijn ook speciale vingertandenborstels. Dit is een soort hoesje met borstelharen dat je om je vinger schuift. Als je kind de tandenborstel vastbijt kan het gemakkelijker zijn om je vinger te gebruiken.

Leren poetsen

Het is belangrijk om je kind zelf te leren tandenpoetsen. Leg uit waarom het belangrijk is om twee keer per dag je tanden te poetsen. Leer je kind te poetsen volgens de 3 B’s:
– Binnenkant van de onderkaak
– Buitenkant van de onderkaak
– Bovenkant van de onderkaak
Herhaal dit bij de bovenkaak.

Afleiding

Sommige kinderen vinden het niet fijn om tanden te poetsen. Ze gaan zich vervelen en willen er snel mee stoppen. Het is voor een kind lastig om in te schatten hoe lang twee minuten poetsen duurt. Daarom staan er op YouTube talloze filmpjes van twee minuten waarin je kind stap voor stap de hele mond poetst. De Tandenland app is ook een aanrader om kinderen te helpen poetsen. Zo gaat de tijd snel voorbij!

Napoetsen tot 10 jaar

Je kunt er bij een jong kind niet vanuit gaan dat het al goed kan poetsen. Daarom is het belangrijk om elke dag na te poetsen. Doe dit in ieder geval ‘s avonds, zodat je kind met een schoon gebit gaat slapen.

Niet spoelen!

Het is niet nodig om na het poetsen te spoelen met water. Alleen goed uitspugen is belangrijk. Zo blijft er nog wat fluoride in de mond achter.

Halfjaarlijkse controle

Vanaf ongeveer 2 jaar is het goed om je kind mee te nemen voor een halfjaarlijkse controle. Voor die tijd kun je je kind natuurlijk wel vast meenemen wanneer je zelf voor controle komt. Zo leert je kind dat de tandarts iets heel gewoons is wat niet spannend hoeft te zijn.

WhatsApp App ons