fbpx

7 meest uitgevoerde behandelingen van de tandarts

5 dingen waar veel mensen bang voor zijn (fobie)
29 augustus 2019
witte tanden
Mooie witte tanden, zo krijg je dit op een gezonde manier!
30 oktober 2019

7 meest uitgevoerde behandelingen van de tandarts

Behandelingen van de tandarts

Een bezoekje aan de tandarts, we moeten het allemaal zo’n twee keer per jaar doen! En zo zijn er behandelingen van de tandarts die hij of zij het meest uitvoert om het gebit van mensen gezond te houden. Met de ene behandeling krijgt iedereen weleens te maken en bij sommige behandelingen hoef je het hopelijk niet mee te maken. Wij hebben de 7 meest uitgevoerde behandelingen van de tandarts op een rijtje gezet.

Periodieke controle

De meestvoorkomende behandeling is de periodieke controle. Hierbij gaat de tandarts, het liefst twee keer per jaar, kijken naar de staat van het gebit. Ziet het er allemaal nog netjes uit, is er niet te veel plak aanwezig in de mond? En hoe zit het met de gezondheid van het tandvlees. Naar al deze zaken kijkt de tandarts tijdens een periodieke controle.

Gaatje vullen

Bij een gaatje in de tand of kies zal de tandarts het gaatje moeten vullen. Vaak voel je hier amper wat van! Wel is het belangrijk dit te laten doen, anders loop je het risico dat het gaatje groter wordt en het de tand verder aantast.

Kroon zetten

Dit is ook een van de behandelingen van de tandarts dat vaak voor komt. Het laten zetten van een kroon. Vaak wordt dit over een tand heengezet als de tand zodanig beschadigd is. Een kroon wordt gemaakt van porselein of metaal en beschermd de tand. Ook kan er een kroon worden gezet als er geen tand of kies meer op die plek zit.

Trekken van een tand of kies

Als een tand of kies echt niet meer te redden valt, dan zal de tand of kies getrokken moeten worden. Gelukkig wordt de plek eerst goed verdoofd voordat deze eruit getrokken gaat worden.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling moet uitgevoerd worden als het wortelkanaal van je gebit ontstoken is. Dit is helaas vaak een best pijnlijke ervaring.. In het wortelkanaal zitten veel zenuwen, bindweefsel en bloedvaatjes.

Een kunstgebit

Een kunstgebit laten zetten/opmeten is helaas ook een behandeling die best vaak voorkomt bij de tandarts. Dit zie je vaak bij oudere mensen die geen of bijna geen tanden meer hebben. Door een kunstgebit aan te laten meten kan hij of zij gelukkig nog wel gewoon eten en drinken.

Sealen

Misschien weet je dit nog van vroeger als je langs ging voor behandelingen van de tandarts. Sealen houdt in dat er een soort laklaag over je kiezen wordt geplaatst. Deze laklaag beschermd de kiezen voor bacteriën van buitenaf. Sealen wordt gedaan als kinderen net hun grote kiezen hebben. Deze kiezen hebben vaak diepe groeven en hier kunnen bacteriën zich ophopen. Door een laagje eroverheen te doen, neemt het risico op gaatjes en andere problemen aanzienlijk af.

Ben je toe aan een volgende controle bij de tandarts? Dan kun je je aanmelden bij bijvoorbeeld De Tandarstenkliniek. Het team van De Tandartenkliniek verwelkomt je graag in één van hun praktijken!

WhatsApp App ons