5 dingen waar veel mensen bang voor zijn (fobie)

Op vakantie? Hier moet je aan denken!
29 juli 2019
7 meest uitgevoerde behandelingen van de tandarts
29 september 2019

5 dingen waar veel mensen bang voor zijn (fobie)

Bang zijn door fobie

Mensen kunnen er bang zijn voor dingen. Dit loopt enorm uiteen! Je kunt angsten voor dingen ontwikkelen doordat je een trauma hebt opgelopen met iets (bijvoorbeeld dat je gestoken bent door een wesp of een hond). Het kan ook zijn dat je al angst ergens voor hebt zonder dat je daar een aanwijzing voor hebt. Het lijkt alsof het in je dna zit! We hebben hieronder de top 5 dingen genoemd waar mensen bang voor zijn, dit kan ook een fobie zijn. Lees je mee?

1. Zei iemand spin(netje)?

Dit is de grootste angst van velen: de spin. Groot of klein, dat maakt niet uit. Spinnen wekken bij veel mensen angsten op. Er zijn mensen die een paniekaanval krijgen zodra ze een spin zien lopen! Er zijn in Nederland geen giftige spinnen, dus je zou denken dat er een stuk relativeringsvermogen zal zijn. Maar de angst overheerst veelal. Het officiële woord voor spinnenangst is Arachnofobie.

2. Sociale fobie

Dan is de tweede grootste fobie de sociale fobie. Dit is er ook eentje die veel voorkomt bij mensen. Het kan dan gaan om de angst om te spreken voor grote groepen mensen of de angst dat je beoordeeld wordt door andere mensen. Soms gaat het verder en durven mensen de straat niet meer op omdat ze bang zijn voor andere mensen. Dan is het wel echt tijd om aan de bel te trekken. Bij de eerder genoemde voorbeelden kan het soms wat vervelend zijn, maar het is zaak om hier wel zelf wat aan te doen. En onthoud dat bijna iedereen weleens deze momenten kent!

3. Vliegangst

Vliegangst is als iemand bang is om zelf te vliegen. Het kan ontstaan doordat iemand heeft meegemaakt dat iemand een vliegtuigongeluk heeft gehad. Of doordat diegene iets op tv heeft gezien wat er ernstig uitzag. Ook mensen die sowieso al angstig zijn aangelegd, kan vliegen een extra trigger zijn om de angsten tot uiting te laten komen. Het gaat dan vaak om paniek over dat er mogelijk iets kan gebeuren. Of het idee dat je bovenin de lucht hangt en nergens naartoe kan… Je kunt overigens in therapie om vliegangst te overwinnen. Er zijn ook zeker succesverhalen van mensen die deze angst overwonnen hebben en bijvoorbeeld een verre reis hebben kunnen maken.

4. Straatvrees

We hadden het er al even over bij sociale fobie. Maar straatvrees is dus een fobie op zichzelf. Personen die dit hebben vermijden plekken waar het enorm druk kan zijn. Dan moet je denken aan grote stations, winkelcentra of een concert bijvoorbeeld.

5. Claustrofobie

Claustrofobie kent iedereen wel van woord. En het is een fobie die veel voorkomt bij mensen! Ze kunnen er absoluut niet tegen om in een kleine ruimte te zijn. Of al is de ruimte wat groter, het idee dat ze er niet snel uit kunnen kan al een enorme paniek veroorzaken.

Een andere angst die voor kan komen is de angst voor de tandarts. Mocht je dit hebben, dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan De Tandartstenkliniek. Hier zit namelijk een angsttandarts die jou kan helpen met controle of andere behandelingen voor je gebit. Doordat de tandarts al weet dat je angsten hebt, zal hij of zij hier goed mee om kunnen gaan.

WhatsApp WhatsApp ons